Tio konstprojekt i Småland i sommar

Ett konstprojekt som går i djurens spår, en film om ett inställt gated community, futuristiska ljudskulpturer, utställningar och workshops - Konstfrämjandet Småland fortsätter att undersöka och kartlägga det småländska konstlandsskapet med sikte på Smålandstriennalen 2026.

För Konstfrämjandet Småland, som är huvudman för Smålandstriennalen, är det av stor vikt att fler professionella konstnärer kan och vill bo och verka i Småland och bidra till en levande, experimentell och nära konstscen. Inför sommaren 2024 gick vi ut med ett Open Call för platsspecifika och publika projekt, arbeten, utställningar och residens. Konstprojekt som har ett ett utåtriktat och kunskapsspridande fokus samt har lokal samverkan och/eller ett publikt program prioriterades.

Inom ramen för Open Call sommar 2024 sker följande projekt/evenemang:

Eldens vagga Rami Khoury
The Mirror Institution
Projektet innefattar produktionsresidens för konstnären Rami Khoury under juli-augusti där han genomför en lokal produktion med publika workshops för lokala konstnärer och familjer med barn.
Publikt evenemang: Workshop Leran berättar för alla åldrar den 20 juli, vid Silon på The Mirror Institutions gård på Öland.

Skissvandringar på djurens stigar
Helena Wikestam och Sofia Sundberg
med gästkonstnär Linda Bergman
I projektet undersöks möjligheten att inkludera djurens stigar i en konstprocess där skissen och det abstrakta tänkandet är en kollektiv process. Den 3 augusti bjuds allmänheten in att delta i denna unika konstupplevelse där deltagarna och konstnärerna tillsammans utforskar djurens stigar genom landskapet på Slottsalvaret, Öland. Deltagarna medverkar i en tankeprocess kring förändring, rörelse, rumslighet, tid, historia och förgänglighet.
Skissvandringarna kommer att dokumenteras i en enklare trycksak. Dessutom kommer projektet att få ett längre liv och nå en större publik genom en popup-konsthall under Ölands Skördefest (mer info om detta kommer).
Publikt evenemang: Skissvandringar på djurens stigar sker den 3 augusti kl 14:00, på parkeringen utanför Solliden. Inga förkunskaper krävs, evenemanget är gratis. Anmälan: s(at)sofiaart.com

Vägen (The Path)
Magnus Wassborg
Ett offentligt verk placeras ut i stadsmiljö och längs med vandringsstråk på olika platser i Småland. Verket består av två QR-koder som är kopplade till två ljudverk, om fåglar i sitt habitat eller som har passerat singulariteten. Singularitet beskriven i skönlitteratur återfinns framförallt inom SciFi genren. Där passerar man med en farkost ett svart hål eller gömmer sig i det vetenskapen kallar händelsehorisonten där ingen information kan upptäckas eller transporteras ut. Vad händer när fåglarna passerar händelsehorisonten och komprimeras till en nanos storlek. Wassborgs ljudverk kanske ger oss en uppfattning om vad som inträffar. Wassborgs oändliga komprimering av fågelläten inspelande i deras naturliga habitat blir givetvis något annat och ej identifierbart som naturliga ljud från naturen.
Publikt evenemang: QR-koder finns utplacerade från lördag den 10 augusti och fyra veckor fram. Här hittar du dem: Eksjö Södra Storgatan, Eksjö Museum (Österlånggatan 31), Eksjö Västerlånggatan (Bryggeritomten), Nässjö Stora Torget, Nässjö Konsthall, Jönköping Östra Storgatan 6, Jönköping Borgmästargränd, Vetlanda Museum, Södra Karstorp 4, Ekenässjön Hantverkargatan 5, Björköby Björköbyvägen/Hängbjörksvägen.

Naturkulturreservatet Marhult (publikation)
Timo Menke
Publikationen inkluderar en fördjupande antologi med rötter i konstprojektet Naturkulturreservatet Marhult som ägde rum 2023, boken har release sommaren 2025. Genom Open Call sommar 2024 görs en fördjupad text och bildproduktion. Som avslutning på produktionstiden sommaren 2024 anordnas ett offentligt tillfälle för gestaltad läsning i form av work-in-progress “Wasteshop” med läsning och visning med ett urval skribenter bosatta/verksamma i Småland (Omran Garazhian, Leila Papoli-Yazdi, Liv Nilsson Stutz, Zeenath Hasan, Åsa Ståhl, Timo Menke).
Boken produceras i samarbete med Linnéuniversitet (Det kulturella Universitetet) och förlaget Arvinius + Orfeus.
Publikt evenemang: Gestaltad läsning “Wasteshop” den 23 augusti kl 16:00-18:00 på Växjö konsthall, labbet.

Avfällningar & Skiftesverket (Ett trevande efter det identiska)
Anne Hamrin Simonsson och Johanna Karlin
I en undersökande process där konstnärerna hittat en gemensam grundsyn kring frågeställningar som tid i form av växande och upplösning, cykliska förlopp med födelse-liv-död och föremåls värde vänder konstnärerna nu (åter) blicken till Öland och specifikt till det gamla småjordbruket i Kläppinge 1:18, Karlins gård som har kommit att bli både hem, produktionsplats och visningsplats, samt är ett pågående konstverk i sig självt. På två platser på gården, ett konstnärligt projektrum och en del av ladugården genomför konstnärerna förflyttningar i sina respektive platsspecifika installationer. Denna konstnärliga dialog och metod använde de båda konstnärerna i utställningen Örat mot marken och blicken utåt på Kalmar konstmuseum under Smålandstriennalen 2023.
Publikt evenemang: Vernissage lördagen den 24 augusti kl 14.00 på UNDANTAGET & STALLET, Kläppinge 1:18, Kläppingevägen 29, 387 95 Köpingsvik
Öppet på helger 24/8 - 29/9 kl 14.00 - 16.00 eller enligt överenskommelse

Filmvisning och efterföljande samtal om filmen Strandudden
Sara Guldmyr
Filmen Strandudden handlar om byggandet av ett gated community i Nissafors, Småland. Filmen är 21 min lång och tar upp teman som tillit och misstillit, tillhörighet och plats. Projektet Strandudden har pågått i 20 år och det finns fortfarande inte några hus byggda på området. Filmen ställer därför också frågan: Vad som händer när det vi drömmer om, inte går i uppfyllelse?
I samband med den öppna filmvisningen bjuds lokalbefolkningen in till ett samtal tillsammans med frilansjournalisten Kolbjörn Guwallious som skrivit boken Grindstaden.
Publikt evenemang: Filmvisning med efterföljande samtal i Torghuset, Smålandsstenar söndagen den 25 augusti 2024 kl 14:30.

1200 miljoner år
Julia Sandwall, Jan Carleklev och Yohanna Eek
Ett musik- och konstprojekt som kommer att ha två sammanflätade teman: klimat och natur respektive kulturarv, detta i en sammanhållen film-, ljud-, musik-, och konstupplevelse på ca 45 minuter med inspiration från miljön runt omkring Tabergsdalen och Norrahammars bruk.
Publikt evenemang: Konsert genomförs i Tabergsådalens kulturhus i samband med ett större vernissage den 31 augusti.Mer information kommer.

Var lantbrukare för en dag
Zeenath Hasan
En platsspecifik föreställning som utforskar relationen mellan människor och landskap. Projektet följer en tes; att människor förändras internt då de utvecklar en kärlek till jorden, denna kärlek motiverar och ger dem energi att vidta åtgärder som att försvara, skydda och fira den naturliga världen.
Den 27 september är allmänheten välkommen att besöka TheDirt, en jordplätt som rymmer många olika arter och tidsåldrar. Dansaren Boaz Barkan och designpedagogen Zeenath Hasan samt studenter vid Institutionen för design på Linnéuniversitetet leder föreställningen.
Publikt evenemang: Var lantbrukare för en dag den 27 September 2024 kl 14:00-17:00
TheDirt, Tingsrydsvägen 10, Bredvid Brände Udde förskola, Växjö
Var beredd att engagera dig i 1 till 2 timmar. Klä dig för utomhusbruk. Handskar, verktyg, stövlar och arbetskläder kommer att tillhandahållas vid behov. Ta med ditt eget dricksvatten. Anmälan: thedirt(at)lnu.se

I benkrossens ljus
Anna-Linda Gabriel
Projektet innefattar produktion, dokumentation samt förmedling av utställningen I benkrossens ljus. Med hjälp av workshops (som genomförs och utgår i från Algutsboda Hembygdsförening) och utställningen synliggörs den skaparkraft som ryms i ett generationsöverskridande och skapande möte. Samtidigt belyses hembygdsföreningarnas historiska föremåls funktion och värde som samtida kunskapsbank för orten den tillhör (småskaliga, bönder/odlare, nyfiket intresserade och slöjdare). I projektet utforskas även det samtida, konstnärliga utforskandet inom glas i hållbara och cirkulära perspektiv.
Publikt evenemang: Vernissage på Galleri Magic Photo, Kalmar den 28 september. Mer information kommer. Under hösten 2024 kommer utställningen också att visas i Emmaboda Bibliotek.

Bruksskogens livscykel (en publikation)
Martha Kristensen
Produktion av publikation där verket Bruksskogens Livscykel presenteras tillsammans med foton och skisser från konstnärens process, samt en text där hon i samtal med lektor Harald Säll diskuterar bakgrunden till verket, dvs dagens skogsbruk, dess historia och konsekvenser i ett småländskt perspektiv och med en lokal utgångspunkt.
Boken beräknas ha en omfattning av 38-48 sidor, ca 100 exemplar och ges ut gratis, med ett allmänbildande syfte.
Publikt evenemang: Releasefest öppen för allmänheten den 28 september kl 11:00-13:00 i Kulturvagnen på TADAH Kafferosteri, Romarliden 2, 36441 Lenhovda. Presentationen av publikationen hoppas bli en del av Linnéuniversitetets publika program under hösten 2024.



Foto ovan: Helena Wikestam och Sofia Sundberg
Skissvandringar på djurens stigar

Visa alla